Baščaršija (Sarajevo, BiH)

Baščaršija je stara sarajevska čaršija, te povijesno i kulturno središte grada. Baščaršija je izgrađena u 15. stoljeću, kada je Isa Beg Isaković osnovao i cijeli grad. Riječ Baščaršija potječe od riječi "baš", koja na turskom znači "glavna", tako da Baščaršija znači "glavna čaršija". Zbog velikog požara u 19. stoljeću, današnja Baščaršija je dvostruko manja nego što je nekad bila. Komunističke vlasti su je htjele potpuno uništiti 1940-ih godina, smatrajući da staro trgovačko središte nema ulogu u modernom gradu, ali su odustale od tog plana.

Baščaršija se nalazi na sjevernoj obali rijeke Miljacke, u općini Stari Grad Sarajevo. Na njoj se nalazi nekoliko važnih povijesnih objekata. Danas je Baščaršija glavna turistička atrakcija grada Sarajeva.
---------
Sebilj (na fotografiji) je drvena fontana urađena u pseudo-otomanskom stilu (Sebilj) u centru Baščaršije u Sarajevu koju je izgradio bosanski vezir Mehmed-paša Kukavica 1753. godine. Taj sebilj se nalazio nešto niže od današnjeg i izgorio je u požaru 1852. godine, a zatim je premješten po nacrtu češkog arhitekte Aleksandra Viteka 1891. godine. Ovaj dio se također često naziva i "trg golubova".

U multionacionalnom zajedničkom javnom umjetničkom projektu izgrađena je savremena interpretacija javne fontane i znamenosti u stvarnoj veličini u Birminghamu, koristeći tradiocionalni dizajn i zanatske tehnike izrade u kombinaciji sa modernom digitalnom tehnologijom.

Postoji replika Sarajevskog sebilja u Beogradu, Srbija, koju je grad Sarajevo poklonio 1989. godine.
Replika Sarajevskog sebilja se nalazi i u St. Louisu, Missouri u Sjedinjenim Američkim Državama koja je bila poklon bosanske zajednice gradu St. Louisu za njegov 250. rođendan.


Također replika Sarajevskog sebilja postoji i u Novom Pazaru. Bio je to poklon od glavnog grada BiH Sarajeva.
---------

U Bosni i Hercegovini se prepliću muslimaska i kršćanska arhitektura. Glavni Grad Sarajevo je kulturni centar Balkana koji obiluje religijskom i kulturalnom različitošću. Sljedbenici islama, pravoslavlja, kršćanstva i judaizma živjeli su skupa u ovom gradu stoljećima, zbog čega je Sarajevo zaslužilo ime Jeruzalem Evrope.

Sarajevo predstavlja preklapanje istočnih i zapadnih kultura. U gradu se mogu vidjeti tragovi Istočnog vizantijskog i Otomanskog carstva, kao i Zapadnog rimskog, Venecijanskog i Austro-Ugarskog carstva. Arhitektura Otomanskog carstva egzistira uz austrougarske, kao i kršćanske i jevrejske građevine. 


U gradu možete čuti kako se miješaju ezani s munara džamija, koji muslimane pozivaju na molitvu, kao i crkvena zvona. Na trenutak se zapitate da li se u Evropi ili na Orijentu.

Comments

Najpopularnije

Ficibajer (Brčko distrikt, BiH)

Izletište Zlaća (Banovići, BiH)

ZOO VRT "Bingo" (Bosanska poljana, Tuzla, BiH)