Tara - Rafting (Rijeka Tara, BiH)

Rijeka Tara nastaje spajanjem Opasnice i Veruše u podnožju planine Komovi. Njena ukupna dužina je 144 km, od čega je 104 kilometra toka u Crnoj Gori i 40km u Bosni i Hercegovini. Kod Šćepan polja, rađa Drinu, spajajući se sa Pivom.


Sigurno ste čuli, rijeka Tara se zbog svoje čistoće naziva i “Suzom Evrope” — bez brige možete piti njenu bistru i ledenu vodu gde god da se nađete, u bilo kom dijelu toka. Druga specifičnost vezana za Taru jeste da je kanjon ove rijeke dubok čak 1300 metara, što ga čini najdubljim u Evropi, a drugim u svetu, odmah iza čuvenog kanjona reke Kolorado u Americi. Od 1977. godine kanjon Tare je pod zaštitom UNESCO-a, a spada i u 25 najznačajnih svjetskih prirodnih znamenitosti.



Flora i fauna ovog dijela Balkana je ne samo rijetka, već i divlja, netaknuta i bogata, i predstavlja još jednu od značajnih odlika prelijepih litica kanjona Tare i brzaka Drine. Flora rijeke Tare čuva brojne vrste biljnog svijeta od vremena, te tako možemo naći pojedine vrste tercijerne flore iz ledenog doba. Divokozama je kanjon Tare prirodno stanište, kao i srnama i divljim svinjama. Tara je izuzetno bogata i ribom, a zabilježene su slijedeće vrste koje žive u njenoj vodi: pastrmka potočara, mladica, lipljen, klen i skobalj.



Comments

Najpopularnije

Ficibajer (Brčko distrikt, BiH)

Izletište Zlaća (Banovići, BiH)

ZOO VRT "Bingo" (Bosanska poljana, Tuzla, BiH)